Најновије вести

 • ПОЗДРАВ "ЗДРАВО" ПОТЕКАО ИЗ СОМБОРА

   Мало је познато да је уобичајени поздрав "здраво" потекао 60- тих година 19. века управо из Сомбора. Преко младих учитељиа који су се школовали у Сомбору поздрав се пренео по целом српству, јер су из Сомбора одлазили у школе по Србији, Босни, Славонији, Црној Гори. Ускоро је "здраво" постао и званичан поздрав соколских друштава, па је још више ушао у свакодневни говор.

   Опширније...  
  • ЈКП "ЗЕЛЕНИЛО" СОМБОР: ЗА ПРЕТХОДНА 24 САТА БАЧЕНО 40 ТОНА СОЛИ

    Да би улице и путни правци кроз град остали проходни, зимска служба града Сомбора током претходна 24 сата употребила је око 40 тона соли, с обзиром на то да је снег непрекидно падао и достигао 17 cm висине.

    У истом периоду (током јучерашњег дана и у ноћним сатима) улице I приоритета чишћене су и посипане сољу чак три пута, а улице и путни правци II приоритета укупно два пута, тако да се саобраћај одвијао готово неометано, с обзиром на зимске услове, кажу из ЈКП "Зеленило" Сомбор.

    Из овог предузећа додају да је и такозвана мала зимска служба обавила свој посао, те да су чишћени и сољени тротоари, пешачки прелази, тргови, паркови… Зимска служба је и даље у пуној приправности с обзиром на то да метеоролози за наредне дане најављују нове снежне падавине.

     
   • ПОЗИВ УДРУЖЕЊИМА, ФОНДАЦИЈАМА И ГРУПАМА ГРАЂАНА ИЗ СОМБОРА ДА УЧЕСТВУЈУ НА КОНКУРСУ “МОЖЕМО И МИ”

     Фондација Ана и Владе Дивац расписала је конкурс “Можемо и ми” за пројекте неформалних група грађана и организација цивилног друштва из општина у Србији које су највише погођене избегличком кризом – Сомбора, Шида и Обреновца. Циљ пројекта је да се кроз активности локалних формалних и неформалних организација решавају проблеми становништва у овим општинама, ствара простор за заједничке активности миграната и локалног становништва и унапређује животу области културе, здравља, спорта, безбедности, екологије итд. Идеја је да се кроз учешће што већег броја грађана и грађанки у овим активностима подстиче инклузија, равноправност и недискриминација, али и негује хуманост, волонтеризам и филантропија. Неформалне групе грађана за реализацију пројеката могу рачунати на подршку у износу до 200.000 динара, док удружења и фондације које су регистроване на територији наведених општина могу добити подршку за пројекте вредне до 700.000 динара. Конкурс је отворен до 31. јануара 2019. године, а додатне информације о конкурсу доступне су ОВДЕ. Фондација Ана и Владе Дивац конкурс под слоганом „Можемо и ми“ реализује у оквиру пројекта „Подршка становништву у заједницама погођеним избегличком кризом у Србији“ уз подршку Фондација за отворено друштво.

      
    • СУТРА У СОМБОРСКОМ ЦРВЕНОМ КРСТУ, АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

      Црвени крст Сомбор у сарадњи са Службом за трансфузију крви сутра, 24. јануара 2019. године од 09 до 12 сати организује акцију добровољног давања крви. Акција ће бити одржана у Центру за едукацију Црвеног крста Сомбор, Апатински пут 19, а организатори позивају све пунолетне особе које могу да дају крв, да покажу своју хуманост. Првог септембра 2018. године почела је примена Закона о трансфузијској медицини. У складу са одредбама закона, а почев од 1. септембра, грађани који желе да дају крв, сада то могу учинити искључиво на унапред одређеним терминима организованих акција добровољног давања крви, у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут 19, Сомбор. - Примена новог Закона о трансфизијској медицини имаће највећи утицај на добровољне даваоце крви у срединама где су постојале Службе за трансфизију крви у којима су даваоци крв могли дати сваког радног дана, током пре поднева. Сада ће то моћи да ураде два пута месечно у просторијама Црвеног крста. У Апатину, Кули и Оџацима не мења се ништа, јер су у тим општинама и до сада акције биле организоване у Црвеном крсту, каже Биљана Клипа, секретарка Црвеног крста Сомбор. Служба за трансфузију крви у Општој болници у Сомбору не бави се више добровољним давалаштвом крви. - Молим наше старе даваоце који су крв навикли да дају на другом месту, да их ова промене не омете, те да и даље наставе да дају крви. С друге стране, као и увек замолила бих наше грађане који до сада нису давали крв да ово схтаве као, да тако кажем, једну друштвену обавезу, рекла је прим. др Марија Гутовић, председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Сомбор и Комисије Црвеног крста Војводине. Крв могу дати особе од 18 до 65 година. Мушкарци крв могу дати четири, а жене три пута годишње. Комплетан списак акција добровољног давања крви које ће током 2019. године бити организоване у Црвеном крсту Сомбор можете погледати овде.

       
     • У ДЕЦЕМБРУ ЗАБЕЛЕЖЕН РАСТ ЦЕНА ХРАНЕ, БЕЗАЛКОХОЛНИХ ПИЋА... ЈЕФТИНИЈЕ КОМУНИКАЦИЈЕ, ОДЕЋА И ОБУЋА ИТД

       Према подацима Републичког завода за статистику, цене производа и услуга личне потрошње у децембру 2018. године, у односу на новембар 2018. године, у просеку су више за 0,1%. Потрошачке цене у децембру 2018. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 2,0%. У поређењу са 2017. годином, потрошачке цене у 2018. години су у просеку повећане 2,0%. Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у децембру 2018. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групи Храна и безалкохолна пића (1,0%), као и у групама Намештај, покућство и текуће одржавање стана и Здравство (за по 0,4%). Пад цена је забележен у групама Транспорт (-1,7%), Ресторани и хотели (-0,5%), Рекреација и култура (-0,3%), као и у групама Комуникације и Одећа и обућа (за по 0,2%). Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.

        
      • СОМБОР ДРУГИ ПУТ ЗА РЕДОМ УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАО КУП НАЦИЈА У ЖЕНСКОМ БОКСУ

        Протеклог викенда у Сомбору је одржан осми Куп нација у женском боксу. Последњег дана такмичења одржана су финалне борбе, а највише такмичарки, по осам, у финалу према очекивању имали су Казахстан и Русија.

        Србију су последњег дана представљале три такмичарке, а резултате финалних борби можете погледати овде. Репрезентација Србије освојила је 15 медаља и то: 4 златне, 5 сребрних и 6 бронзаних, па је у укупном пласману заузела треће место, иза Казахстана и Русије. За нашу репрезентацију наступале су Жељана Суботић и Јована Радмановић, чланице КБС "Галактик" Сомбор и  Клаудија Кнежевић, чланица БК "Сомбор" и све три су се окитиле бронзаним одличјима. Овде можете преузети коначан билтен са 8. Купа нација у женском боксу. Турнир су веома успешно организовали Боксерски савез Србије уз подршку Боксерског клуба "Сомбор".

         

         
       • У СОМБОРУ НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ! ЗБОГ СНЕГА ПОТРЕБАН ПОСЕБАН ОПРЕЗ У САОБРАЋАЈУ

         У Сомбору данас облачно са снегом, а највиша дневна температура ће бити један степен. Према упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода Србије на подручју Сомбора се у периоду од 22.01.2019. до 23.01.2019. године (уторак и среда) очекује формирање снежног покривача више од 10 цм. На подручју целе Бачке на снази је наранџасти метеоаларм, што значи да ова опасна временска појава може проузроковати материјалну штету и бити веома опасна по безбедност људи и животиња. Из републичког хидрометеоролошког завода Србије Србије упозоравају на додатну опрезност у саобраћају. Главни путеви у Сомбору (првог и другог приоритета) су прекривени влажним снегом, док споредне улице уопште нису чишћене па су комплетно прекривене снегом. Возачи треба да буду изузетно опрезни јер постоји опасност од проклизавања, а зауставни пут аутомобила је дужи.

         Из градске Управе града Сомбора подсећају да су према одредби Одлуке о одржавању чистоће на територије града Сомбора, сви грађани и правна лица у обавези да уклоне снег и лед испред свог стамбеног, пословног или другог објекта, како би обезбедили безбедно кретање пешака. Исто тако, дужни су да уклоне снег и лед са кровова објеката чији су корисници, уколико представља опасност за пролазнике. Комунална полиција и комунална инспекција вршиће појачан надзор. У случају непоштовања ове мере казна за грађане је 6.000 динара, за предузетнике 50.000 динара, за правна лица је 75.000 динара, а за одговорно лице у правном лицу 12.000 динара. У правна лица спадају и стамбене заједнице, односно бивше скупштине станара. Надлежни апелују да се уклоњени снег и лед не бацају на коловоз, како се не би реметио саобраћај.

         Сутра се очекује облачно време са снегом и кошом. Јутарња температура ће бити минус један, а максимална дневна два степена. Метеоролози и за петак најављују снег, а температуре ће током читавог дана бити у минусу. За викенд се очекује престанак падавина и разведравање.

          
        • У ТОКУ ИЗЛОЖБА РАДОВА, ЧЛАНОВА УМЕТНИЧКОГ СТУДИЈА СОМБОР

          Изложба слика свих чланова Уметничког студија Сомбор отворена је 18. јануара 2019. године на Дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору. Поставку чине радови 60 укупно чланова, старости од 6 до 65 година, а по први пут на колективној изложби своје слике представили су и одрасличланови Уметничког студија.

          Изложена дела рађена су различитим ликовним техникама на слободну тему, а према утисцима посетилаца изложбе, којих је било око 200, ова изложба је по свом квалитету најјача до сада. Томе у прилог говори преданост и таленат сомборских младих уметника. Овом приликом награђени су и чланови који су урадили најбоље радове током протеклог лета, за време летње паузе. У категорији "Ц" награђена је Наташа Лакетић, у Б категорији Сара Роквић, а у А категорији награђен је Милан Кнежевић. Пред уметницима је још једна креативна година и припреме за предстојеће изложбе, ликовне колоније и ликовне смотре. Изложба ће за посетиоце бити отворена до краја јануара. (Вања Кахримановић, фото: Дак)

           
         • У СОМБОРУ ИНТЕРВЕНИСАЛА ЗИМСКА СЛУЖБА - ДО САДА БАЧЕНО ВИШЕ ОД 20 ТОНА СОЛИ

           Снег који је у Сомбору почео да пада јуче (понедељак) око 22 сата, и још увек не престаје, није изазвао веће проблеме у одвијању саобраћаја на путним правцима и улицама у надлежности градске зимске службе, а приликом интервенције која је почела око 1 сат после поноћи и потрајала до јутарњих сати, бачено је 15 тона соли. Возила са опремом за зимску службу чистила су и „солила“ путне правце I и II приоритета, а током преподневних сати, данас, бачео је додатних 6 тона соли.

           Такозвана мала зимска служба „Зеленила“ која је почела је са интервенцијом око 3,30 сати ујутро, чистила је и посипала сољу градске тргове, тротоаре и пешачке прелазе у центру, паркове, бициклистичке стазе… Осим осталог, очишћен је и простор око Жупаније (Трг цара Уроша), главна улица, Трг цара Лазара, Трг Св. тројства, као и остала прометна места у центру града.

           Упркос томе што је снег падао без престанка током целе ноћи и данашњег дана, није било већих проблема у саобраћају, поручују из ЈКП "Зеленило" Сомбор.

            
          • У ТОКУ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ НА ТЕМУ "ЉУБАВ ЛЕНКЕ И ЛАЗЕ"

            Поводом 110 година од настанка најсилније љубавне песме у српској књижевности Санта Мариа делла Салуте, Лазе Костића, Градска библиотека "Карло Бијелицки" је расписала литерарни конкурс за све средње школе на територији града Сомбора на тему Љубав Ленке и Лазе. Пропозиције конкурса: један аутор – један рад (песма, прича); радове је потребно лекторисати  и написати у wорд документу на једном од стандардних фонтова и послати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Радови морају да садрже следеће податке: име и презиме аутора, разред (године старости), податке о школи (адреса, имејл адреса, телефон), име ментора и контакт (име и презиме, број телефона и имејл адреса). Сви наведени услови морају бити испуњени да би рад био прихваћен. Конкурс је отворен до 10. фебруара 2019. , а резултати ће бити објављени 15. фебруара на интернет презентацијама Градске библиотеке Карло Бијелицки. Уручење награда биће на клупи код Лазе, 16. фебруара 2019. у 11 часова (ако временски услови не буду повољни, уручење ће бити у сали Дечјег одељења библиотеке исти дан у исто време).

             
           • ОДРЖАНА 147. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

             На данас одржаној 147. седници Градског већа града Сомбора размотрено је и усвојено више предмета из делокруга рада Градског већа. Између осталог, градски већници су усвојили предлог годишњег плана рада Комуналне полиције града Сомбора за 2019. годину и предлог решења о давању сагласности на Одлуку о првим изменама и допунама статута Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Сомбор. Усвојен је план набавки на које се закон не примењује за 2019. годину града Сомбора као и иницијатива о заједничком наступу АП Војводине и града Сомбора са још 8 локалних самоуправа на међународним сајамским манифестацијама инвестиционог карактера у 2019. години. Градски већници су на 147. седници Градског већа града Сомбора размотрили и усвојили више предлога у оквиру финансијских питања.

              
            • ДАНАС ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА НОВЧАНЕ НАКНАДЕ ЗА НЕЗАПОСЛЕНА ЛИЦА

              Национална служба за запошљавање је саопштила да данас, 22. јануара 2019. године, преко Поштанске штедионице почиње исплата редовне новчане накнаде незапосленим лицима за децембар 2018. године. Сутра, 23. јануара почиње исплата привремене новчане накнаде незапосленим лицима, која живе на и изван територије АП Косова и Метохије.

               
             • РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА У ОБЛАСТИ СПОРТА ЗА 2019. ГОДИНУ

               Јавни позив за суфинансирање програма у области спорта у 2019. години расписан је 14. jануара 2019. године, а пријаве на позив могу се подносити 15 дана од дана објављивања јавног позива односно од 18. јануара до 01. фебруара 2019. године. Према условима наведеним у позиву, суфинансираће се програми спортских организација којима се остварују потребе и интереси грађана у области спорта на територији града Сомбора. То су програми који подстичу и стварају услове за унапређење спортске рекреације, програми организовања спортских такмичења од посебног значаја за град Сомбор, програми за суфинансирање учешћа спортских организација са територије града Сомбора у домаћим и европским клупским такмичењима, као и стипендирање перспективних спортиста. Суфинансираће се и програми који унапређују стручни рад учесника у области спорта и подстицати запошљавање висококвалификованих спортских стручњака и врхунских спортиста са територије града Сомбора. Пријаве на јавни позив са комплетном документацијом достављају се у затвореној коверти препорученом пошиљком или лично на адресу: Град Сомбор, Трг Цара Уроша 1. 25000 Сомбор, са назнаком „Конкурс за суфинансирање програма у области спорта“. На коверти обавезно назначити и пуно име и адресу пошиљаоца и ставити ознаку НЕ ОТВАРАТИ. Текст јавног позива и пратећи обрасци доступни су овде.

                
              • СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ГАЈЕЊЕ СОМБОРСКЕ КАПОРКЕ

                Аутохтона раса кокоши, сомборска капорка се, захваљујући ентузијазму и упорности појединих одгајивача, и данас може наћи у изворном облику. Установљени стандард расе биће разматран и допуњен на предстојећем, 43. Међународном сајму перадарства који ће бити одржан од 25. до 27. јануара у Сомбору.

                Свих пет варијетета сомборске капорке - бели, плави, жути, црни и граорасти, већ више од две деценије су љубав и хоби одгајивача Марина Ђурина из Бачког Моноштора. Складне форме, са ћубом на глави од првог дана по излегању, отпорне, добре носивости, темпераментне и живахне – основне су карактеристике соморске капорке.

                - Оне су веома раздрагане, трчкарају по дворишту, цуњају...то је живина простора! Ја их држим из љубави, не из неке материјалне користи или да би правио бизнис. Волим тај тип живине, каже Ђурин.

                Алармантан податак да је број сомборских капорки у Војводини пао испод хиљаду комада, сврстао је капорку међу пет субвениосаних раса живине. Право на субвенцију од четири стотине динара по јединки остварују пољопривредна газдинства са минимум педесет прстенованих, уматичених капорки.

                - Та помоћ је, у сваком случају добра за одгајиваче, да би се та раса проширила и сачувала, сагласан је Марин Ђурин. Тих четири стотине динара колико је Министарство тренутно у стању да обезбеди, није довољно јер храна је заиста скупа. Када се још уложи труд... Ми смо скормни, кажемо да нам је довољно и то, али да би се очувала раса, требало би некако подстаћи што више одгајивача да почне да гаје сомборску капорку, објаснио је Игор Громиловић, секретар Друшта одгајивача ситних животиња "Сомбор 1871".

                Најлепши примерци аутохтоних сорти голубова и живине, биће само део експоната на предстојећем 43. Сајму перадарства у Сомбору, када ће бити организован и састанак на тему стандарда и евентуале ревизије постојећег стандарда сомборске капорке. (РТВ)

                 
               • У ТОКУ УВОЂЕЊЕ ПУНОЛЕТНИХ МУШКИХ ЛИЦА У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ

                 „На основу члана 15. Закона о војној, радној и материјалној обавези, Министарство одбране Републике Србије позива лица мушког пола рођена 2001. године да испуне своју законску обавезу и уведу се у војну евиденцију. Обавези увођења у војну евиденцију подлежу и лица мушког пола старијих годишта (рођена од 1989. до 2000. године), која из било којих разлога нису уведена у евиденцију војних обвезника. Увођење у војну евиденцију по општем позиву може се извршити у Центру Министарства одбране Сомбор или општој канцеларији Центра Министарства Одбране, а према месту пребивалишта лица, у периоду од 14.01.2019. до 28.02.2019. године и то:

                 у Центру Министарства одбране Сомбор (Соње Маринковић 2а), сваким радним даном од 09.00 до 15.00 часова,
                 у Општинској канцеларији Апатин, понедељком, од 09.00 до 15.00 часова,
                 у Општинској канцеларији Оџаци, уторком, од 09.00 до 15.00 часова,
                 у Општинској канцеларији Кула, средом, од 09.00 до 15.00 часова.

                 Лица која се уводе у војну евиденцију треба да понесу личну карту на увид. Уколико не поседују личну карту, на увид понети другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет, а у иностранству важећу путну исправу.

                 Лица која бораве у иностранству дужна су да се, ради увођења у војну евиденцију, јаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.“

                  
                • ЈКП "ПАРКИНГ СЕРВИС СОМБОР": У ТОКУ ПОДЕЛА КАРТИЦА ЗА БЕСПЛАТАН ПАРКИНГ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

                  Из Јавног комуналног предузећа “Паркинг Сервис Сомбор” позивају кориснике паркиралишта који остварују право на бесплатне паркинг карте за особе са инвалидитетом, да дођу у просторије овог предузећа како би преузели нове картице за 2019. годину. Бесплатне паркинг карте за особе са инвалидитетом издају се сваког радног дана до 14 сати.

                   
                 • У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА ДЕЧИЈЕГ И РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА

                   На шалтерима свих пошта у Србији, у суботу, 19. јануара 2019. године почиње исплата дечијег и родитељског додатка за месец децембар 2018. године. Истог дана ће бити исплаћена и основнa инвалидскa примања војних инвалида и корисника породичне инвалиднине за децембар 2018. године.

                    
                  • ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ СЕЧЕ ПЛАТАНА У ФРУШКОГОРСКОЈ УЛИЦИ

                    Неформална група грађана упутила је надлежнима у Градској управи града Сомбора и Јавним комуналним предузећима "Зеленило", "Чистоћа" и "Простор" упутила захтев да се одустане од сече платана у Фрушкогорској улици. Ова неформална група грађана је 11. јануара 2019. године покренула и онлајн петицију коју је до сада потписало 394 људи. Уколико и ви желите да потпишете петицију за очување постојећих платана у Фрушкогорској улици, то можете учити ОВДЕ. У наставку можете прочитати текст дописа који је неформална група грађана из Сомбора упутила надлежнима, како би платани "преживели" реконструкцију Фрушкогорске улице:

                    Опширније...  
                   • ТАКСЕ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ОД САДА МОЖЕТЕ ПЛАТИТИ КАРТИЦОМ!

                     Градска управа града Сомбора, у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, поставила је пет ПОС терминала у услужни центар Градске управе који се налази у приземљу зграде "Жупаније" и тиме омогућила корисницима својих услуга да административне и друге таксе, накнаде и порез на имовину плате електронски. Електронско плаћање доступно је платним картицама (DinaCard, VISA, MasterCard) без обзира на банку издаваоца. ПОС терминал (Point Of Sale) омогућује плаћање робе и услуга, опремљен је софтвером за процесирање трансакција платним картицама. Успостављање плаћања такси на шалтерима путем платних картица доприноси начелу делотворности и економичности поступака, а у циљу успостављања професионалне и модерне управе као сервиса грађана. Е-плаћањем странка избегава одлазак до поште/банке и чекање у редовима, и на тај начин јој се омогућава да ефикасније оствари своја права.

                      
                    • ЛОКАЛНА САМОУПРАВА АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ ДА ОЗАКОНЕ СВОЈЕ НЕЛЕГАЛНО ИЗГРАЂЕНЕ ОБЈЕКТЕ

                      У допису Локалне самоуправе стоји да је рок за озакоњење објеката који су предмет озакоњења (нелегално изграђени објекти)  је 06. новембар 2023. године. За објекте  који до тада не буду озакоњени односно легализовани, биће одбијени захтеви за озакоњење. На основу коначног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење спровешће се рушење незаконито изграђеног објекта, а о трошку власника објекта. Грађевински инспектор у року од три дана од дана добијања коначног решења којим се одбацује или одбија захтев за озакоњење објекта, обавештава комунално предузеће да се тај објекат искључи са мреже. Комунална предузећа су дужна да га искључе за највише 30 дана.

                      За рушење незаконито изграђених објеката обезбеђена су средства у буџету града Сомбора, поручују из Локалне самоуправе.

                      Порука свим грађанима јесте да, када добију Обавештење о достави потребне документације, исту доставе у траженом року и након тога плате таксу за озакоњење. Непоступање по Обавештењу, односно не достављање тражене документације и таксе за озакоњење је основ за доношење решења којим се одбацује захтев за озакоњење. Коначним решењем којим се одбацује захтев за озакоњење, стичу се услови за рушење незаконито изграђеног објекта, односно дела објекта, пише у допису Локалне самоуправе.

                      Надлежни орган за поступак озакоњења је Одељење за просторно планирање, урбанизам и грађевинарство Градске управе града Сомбора. Све потребне информације о поступку озакоњења и статусу предмета грађани могу добити сваког радног дана од 7,30 до 15 часова у просторијама зграде „Жупанија“, Сомбор, Трг цара Уроша бр.1,  канцеларија број 148/I спрат.

                       
                     • У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ - ЈЕДНА ЗАБОРАВЉЕНА ПРИЧА"

                       У уторак, 15. јануара 2019. године у Градском музеју Сомбор отворена је изложба „За српску војску – једна заборављена прича“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда. Након отварања изложбе која ће у сомборском музеју бити постављена до 10. фебруара, италијанско вече је настављено у Народном позоришту где је одржан концерт Италијанског културног центра „Piazza Italia“ Суботица и Суботичког тамбурашког оркестра.

                       Опширније...  
                      • РАДНИЦИ "ЗЕЛЕНИЛА" КРПЕ УДАРНЕ РУПЕ НА КОЛОВОЗИМА

                        С обзиром на то да зима оставља трага на путевима, односно, најоптерећенијим правцима око града и кроз град, радници ЈКП „Зеленило“ Сомбор ових дана, у оквиру  послова зимске службе, врше санирање ударних рупа на коловозу, коришћењем такозваног хладног асфалта.

                        Претходних дана крпљене су рупе на улицама у граду, као и на Моношторском путу, а посао ће бити настављен на правцима од Сомбора према Гакову и Чонопљи. По потреби, активности  „Зеленила“ ће и убудуће бити реализоване на свим путевима и улицама I и II приоритета зимске службе.

                        Поправка пута хладним асфалтом, као интервентна мера, примењује се у зимским условима, јер је тада потребно брзо и ефикасно затрпати рупе, све док не дођу топлији дани и прораде асфалтне базе, односно, почне права грађевинска сезона.

                         

                         АРХИВ ВЕСТИ

                       У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА ДЕЧИЈЕГ И РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА

                       На шалтерима свих пошта у Србији, у суботу, 19. јануара 2019. године почиње исплата дечијег и родитељског додатка за месец децембар 2018. године. Истог дана ће бити исплаћена и основнa инвалидскa примања војних инвалида и корисника породичне инвалиднине за децембар 2018. године.

                        Гугл претрага

                        Пријава

                        Пријавите се да бисте могли остављати и читати коментаре и слати чланке

                        Рекламе

                         

                        Ко је на мрежи: 55 гостију и нема пријављених чланова

                        Курсна листа (средњи курс)