У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ - ЈЕДНА ЗАБОРАВЉЕНА ПРИЧА"

 

У уторак, 15. јануара 2019. године у Градском музеју Сомбор отворена је изложба „За српску војску – једна заборављена прича“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда. Ауторка је др Мила Михајловић, историчарка, новинарка и публициста, а тема изложбе је евакуација српских војника из Албаније на Крф, уз помоћ италијанске Краљевске ратне морнарице.

Тај чин се сматра за једну од најзначајнијих и најсложенијих операција пружања међународне помоћи и претечом данашњих хуманитарних акција. Повод за ову изложбу је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата, а отоврили су је Кармин Терало, почасни италијански вицеконзул у Војводини и виши кустос историчар Градског музеја Сомбор Милка Љубоја.

 

Свечаном отварању изложбе су присуствовали градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић, градски већник за област културе и образовања Немања Сарач и градска већница за културу града Суботице Мирослава Бабић.

Захваливши се градоначелници Сомбора Душанки Голубовић на омогућавању постављања овакве изложбе у Сомбору, као и свим грађанима присутним на изложби и онима који ће је посетити, Кармин Терало, почасни италијански вицеконзул у Војводини, истакао је да је ова поставка једнако битна и за све Италијане у Италији.

- Ова прича, која је пре свега хуманитарна, трајно је сведочанство свих веза између српског и италијанског народа, и овековечена је овим фотографијама које публика има прилику први пут да види, рекао је вицеконзул Терало. Он је додао да ће нам ова сведочанства омогућити да и у будућности живимо као пријатељи, у нашем сталном братству.

Кармен Терало је такође нагласио да се ове године прославља 140 година успостављања дипломатских односа између Србије и Италије.

Прича о пријатељству два народа започела је много пре овог историјског ратног догађаја. Наша два народа имају високо квалитетну међусобну размену на више поља, заједничку културу и заједничку будућност. То је разлог зашто је одабран баш Сомбор, као град слободе и интернационализма, закључио је вицеконзул и допунио да он стоји, као представник Италије, у сваком смислу, на располагању и сарадњи сомборској Градској управи и грађанима Сомбора.

Након отварања изложбе која ће у сомборском музеју бити постављена до 10. фебруара, италијанско вече је настављено у Народном позоришту где је одржан концерт Италијанског културног центра „Piazza Italia“ Суботица и Суботичког тамбурашког оркестра.

 

На репертоару се нашла италијанска и наша традиционална, модерна и класична музика. Гост концерта је био сомборски дечији хор „Шарени вокали“.

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова