РОК ЗА ЗАМЕНУ ОРУЖНИХ ЛИСТОВА 5. МАРТ! КАЗНЕ ДО 150.000 ДИНАРА

 

Грађани који легално поседују ватрено оружје морају старе оружне листове да замене новим биометријским исправама до 5. марта ове године. Тада истиче трогодишњи рок дат Законом о оружју и муницији чија је примена почела у марту 2016. За издавање новог оружног листа грађани треба да издвоје 1.500 динара за образац оружног листа, као и за таксу која, уколико поседују оружје са олученм цевима, износи 5.360 динара, односно 2.560 динара за оружје са неолученим цевима. Власници оружја дужни су да доставе и лекарско уверење, чија цена се креће од 3.000 до 6.000 динара у зависности од здравствених установа, као и потврду о некажњивости. Грађани који поседују оружје дужни су да на сваких пет година достављају Министарству унутрашњих послова лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја.

"Физичко лице коме је по овом закону одобрено набављање оружја из категорије Б, односно издат оружни лист, мора надлежном органу сваких пет година односно по истеку важења лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја доставити ново уверење које није старије од месец дана", пише у Закону о оружју и муницији.

Грађанима који до 5. марта не замене старе оружне листове новим прети прекршајна казна од 5.000 до 150.000 динара, као и могућност одузимања оружја и муниције. Губитак оружног листа пријављује се полицијској управи према месту пребивалишта и подноси се захтев за издавање новог оружног листа, који кошта 800 динара.

За разлику од старог, на једном новом биометријском оружном листу биће могуће регистровати и до 10 комада пушака или пиштоља. (Бета)

Председник Ловачког савеза Србије (ЛСС) Братислав Ћирковић истиче да, поред свих ових трошкова, по новом закону ловци морају да полажу ловачки испит који се полаже у ЛСС и кошта 4.000 динара. Чак 30 одсто од 80.000 регистрованих ловаца у Србији није извршило пререгистрацију оружја и извадило нови биометријски оружни лист - рекао је Ћирковић за "Курир". Он је додао и да велики број старијих ловаца поседује ловачко наоружање, а не баве се више ловом, и по новим правилима сви морају да полажу ловачки испит или, у супротном, морају предати оружје. Поред тога, обавезна је и обука за руковање ватреним оружјем, која се полаже код стрељачких организација.

ЦЕНЕ НОВОГ ОРУЖНОГ ЛИСТА

Документа
- Образац оружног листа 1.500 динара
- Такса за оружје са неолученим цевима 2.560 динара
- Такса за оружје са олученим цевима 5.360 динара
- Лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја 2.490-6.000 динара
- Обука за безбедно руковање ватреним оружјем 6.000-10.000 динара
- Ловачки испит (само за ловце) 4.000 динара

ЦЕНОВНИК ОБУКЕ ЗА РУКОВАЊЕ ВАТРЕНИМ ОРУЖЈЕМ

Ловачка пушка 6.000 динара
МК пушка 6.000 динара
Пиштољ 8.000 динара
Револвер 8.000 динара
Ловачки карабин 10.000 динара

    Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова